"Der er noget helligt ved salt. Det er i vores tårer og i havet" - Kalil Gibran
Saltminer
Saltterapi blev praktiseret helt tilbage i det antikke Grækenland. Grækerne kendte til de helbredende egenskaber ved salt fra saltminerne i Himalaya og i Østeuropa. Lægekunstens fader, Hipokrates, kendte til de gavlige resultater ved indhalering af saltpartikler; nemlig den antiinflammatoriske virkning på åndedrætssystemet.
Selv med al den viden, tog det den vestlige medicin mere end et årtusinde at anerkende disse fordele. I en bog udgivet i 1843 af den polske læge Dr. F.Bochkowsky, beskrev han den overraskende sundhedstilstand hos fanger der arbejdede i saltminer. Selvom fangerne levede et usselt liv og blev behandlet nærmest umenneskeligt, levede de længe og havde et godt helbred.
Han mente, at de fleste luftvejssygdomme kunne behandles eller helbredes naturligt med Speleotherapy (det græske ord for "hule") eller Halotherapy (det græske ord for "salt").Efter sin forskning og praksis, voksede disse behandlinger i popularitet i hele Central- og Østeuropa.
Under 2. verdenskrig, søgte indbyggerne i byen Ennepetal i Tyskland ly i Kluvert saltgrotten og oplevede at astmatiske lidelser og lidelser i bronkierne forsvandt.
Fra saltminer til saltterapi
Lige siden det banebrydende arbejde af Dr. F. Brochkowesky, har saltterapi været anvendt som en naturlig, alternativ behandling i saltminer og grotter i Himalaya, Centralasien og Østeuropa. Efter jerntæppets fald har resten
af Europa fået kendskab og adgang til terapien.
De saltminer hvor der før arbejdede straffefanger, er nu blevet forvandlet til high-tech kurbade for behandling af sygdomme og lidelser i luftvejene.
Sådanne behandlinger finder blandt andet sted i Tyskland (Bad Grund, Harz), Østrig (Solzbad-Salzeman), Rumænien (Praid), Polen (Wielizcka), Aserbadjan (Nakhichevan), Kirgisien (Chon-Tous), Ukraine (Solotvino i Kapaterne & Artiomovsk i Donietsk regionen) og Rusland.
Billedet til højre viser Speleotherapi i Eisensteinstollen i Bad Grund, Harz, Tyskland
HER kan du læse meget mere om saltminer, saltterapi og se en liste over de mange aktive miner der behandler med saltterapi.
Selvom Halotherapy i de specielle saltminer giver masser af fordele for sundheden, er det for mange dyrt og utilgængeligt. I 1980'erne udviklede russike videnskabsmænd kunstige saltgrotter, "Halochambers", som gjorde terapien lettere tilgængelig. Et halochamber er et rum, hvor vægge og loft er beklædt med halite salt og miljøet i rummet nøje kontrolleret. Klienterne sidder i saltgrotten i en time pr. session, medens f.eks. beroligende musik og videoer afspilles for at skabe en afslappet stemning. Halochambers er certificeret som "medicinsk udstyr" i Rusland, er udbredt ikke bare i Østeuropa, men findes idag i England, USA og Australien. Og det første kunstige saltkammer er også åbnet i København.
Fra saltterapi til saltpiber
For at gøre saltterapi økonomisk tilgængeligt for alle, opfandt to ungarere Sopipa saltpiben i 2002 og fik den afprøvet på Semmelweis Universitetet.
I 2003 blev Sopipa saltpiben godkendt og klacificeret som medicinsk udstyr i klasse IIa.
Saltpiber tilbyder ikke blot de samme fordele for brugerne som en traditionel saltmine eller et Halochamber. Med en Sopipa saltpibe er der mulighed for daglig 'behandling' og ikke blot en kortvarig lindring efter et besøg i en saltmine eller et Halochamber.
Halite salt vs. himalaya salt
Sopipa saltpiben indholder halite salt fra ungarnske og transsylvanske saltminer og ikke himalaya salt, som er en meget hårdere struktur og derfor ikke opløses godt nok. Iflg. de forskere der udviklede saltpiben afgiver Himalaya salt ikke tilstrækkeligt med saltpartikler sammenlignet med halite salt.
Her kan du læse om forkningen omkring saltterapi
Her kan du læse de flotte anmeldelser fra et par af vore kunder.
Forhandlere søges